Как да си изберем smartphone?

Smartphones Smartphones

Само за няколко години смартфоните се

превърнаха от интересна глезотия в абсолютна необходимост. Затова и днес изборът на правилния телефон е все по-труден и важен. Все пак има няколко ориентира, които могат да ви помогнат да изберете устройството, което ви трябва, като тях можете да откриете с няколко прости въпроса.

 

Кой е подходящият размер?

Генерално смартфоните в момента се разделят на малки, с екран между 4 и 5 инча, големи с 5-6-инчови екрани и фаблети с дисплеи над 6 инча. Най-малките модели са подходящи за хора, които често работят в движение и имат нужда от устройство, което да е удобно за ползване с една ръка. Големите устройства се опитват да балансират между двата свята, докато фаблетите са перфектни за консумация на съдържание – видео, игри, книги, статии и т.н. Размерът на екрана е и първата ви отправна точка, като тук трябва да вземете предвид и размера на ръцете си, тъй като 5.5 инчов смартфон в големи мъжки ръце всъщност не е толкова голям, докато 4.7-инчов мъник може да бъде неудобен за някоя дама.

От каква мощ имате нужда?

Общото правило е, че по-мощните устройства са по-скъпи, така че имайте го предвид. Най-ниския клас устройства идват със спецификации, които позволяват изпълняването на базови задачи, като те са подходящи за хора, които имат смарт телефон за първи път. Средния клас постига баланс между цена и възможности, като тук ще получите повечето неща, които могат да ви потрябват. Ако искате истински бърза работа, независимо дали за служебни нужди или просто бързо зареждане на филми и игри, насочете се към по-скъпите, но и значително по-мощни флагмански смартфони.

Как се справя камерата?

Един от ключовите елементи в смартфоните са камерите. Освен за запазване на спомени, тях използваме и за да споделим момента с приятелите си, заради което е важно камерата да е качествена. Тук има няколко важни елемента, като резолюция, широчина на блендата и оптичната стабилизация. Блендата трябва да е възможно най-малка, като минималното в момента е f/1.8, тъй като това позволява повече светлина да стигне до сензора на камерата, с което можете да правите по-добри снимки на по-тъмно, като за това помага и оптичната стабилизация. Резолюцията на снимките няма чак такова значение, тъй като има модели с чудесни 8-мегапикселови камери и ужасни 21MP камери. Все пак 8MP е минимумът за кадри, които можете да използвате в почти всякакви условия.

 
 

Колко памет ви трябва?

Има игри, които заемат повече от 1GB, в допълнение към големите снимки и видеа, които правим всеки ден. Затова е важно да помислите внимателно над това колко памет в итрябва. Минималните размери при по-ниския клас са 4-8GB, докато по-скъпите модели започват от 16GB, като всичко това е наистина малко. Най-добре се спрете на поне 32GB, независимо дали моделът има microSD слот или не. Така ще сте спокойни, че можете да инсталирате всички нужни приложения, без да триете снимките си.

Каква е батерията?

Много фактори влияят на батерията, като основният е размерът на екрана, но и честотата на употреба на телефона. Капацитетът на батерията, който се измерва в милиампер-часа (mAh), е добър ориентир, като гледайте стойността да е поне 2500 mAh. Преценете също дали често изкарвате дълги часове в движение, докато ви трябва телефона, тогава ще искате по-издръжлива батерия. От полза е да видите и за евентуални режими за пестене на батерия, които да ви помогнат в екстремна ситуация.

Каква част от функциите ще ви трябва?

Ясно е, че си купувате смартфон главно заради възможността да инсталирате приложения. Много модели обаче идват с множество вградени функции, сред които безжично зареждане, отключване с пръстов отпечатък и т.н. Някои от тях могат да улеснят живота ви, докато други да бъдат нещо излишно, за което сте си изхарчили парите. Вземете и това предвид при избора си.

След като дадете отговори на тези въпроси вероятността да останете пред сравнително малка селекция от модели е голяма. От нея можете да изберете любимата си марка, най-евтиния или най-красивия модел. Важното обаче е устройството, в което инвестирате да върши точно това, от което имате нужда.