Как да се предпазим, когато сърфираме онлайн? Featured

Киберсигурност Киберсигурност

Как да се предпазим в интернет?

Все по-често се чува за откраднати данни, хакнати интернет профили и „заразени“ компютри. Това всичко се дължи предмино на това, че нашите компютри не са достатъчно добре защитени от недоброжелатели. Добре, а как да го защитим възможно най-добре, ето и няколко „хака“ (както казват младите днес).

На първо място няма как да не споменем по-дългите и сложни пароли. Много от нас създават кратки и простички пароли, които са лесни за отгавтване и хакване. В почти всички случай на хакнати и откраднати профили, проблемът е в кратката парола. Тя трябва не само да е дълга, но и да съдържа главни и малки букви, различни знаци и някоя друга цифра, по този начин тя става сравнително не пробиваема.Киберсигурност

Що се отнася до заразяването на компютри, важно е да имаме добра антивирусна програма, която да сканира абсолютно всеки файл, който отваряме, без да натоварва компютъра и да пречи на работата му. Има много такива програми и то безплатни, просо трябва да бъдат изтеглени и инсталирани, това е!

Сега ще ви предложа и един начин да се предпазите и от шпиониране. Този начин се нарича VPN или с други думи интернет протокол, който скрива вашия IP адрес. С една VPN програма можете да сменяте вашия IP адрес при всяко отваряне на нов сайт, съответно сте непроследим. Освен това различния VPN има и други плюсове, като гледане на съдържание, което не е налично да територията на държавата, в която се намирате. Има само един минус на VPN програмите и той е, че те са платени, но спокойно повечето струват жълти стотинки, а вършат огромна работа, така че не се колебайте да си закупите.

Простичко е да се предпазим в онлайн средата, но трябва да положим някое друго усилие.