• Written by  Николай Кирилов

„Бяла река“ – екопътеката, която те прегръща и не иска да те пусне Featured

Екопътека "Бяла река" Екопътека "Бяла река"

Ако се чудите къде да прекарате уикенда, то сега ще ви предложим едно омайващо място. Ако ви е писнало от града, разходете се по екопътека „Бяла река“. Тя се намира в централна Стара планина, над град Калофер. Пътеката се извива по едноименната река „Бяла река“ и от нея се стига и до хижа Рай, и до връх Ботев.

Стара планина ще ви предложи едно незабравимо изживяване. Ще ви покани да разгледате красотата на това райско място. Понеже знаем, че не всеки е планинар, пътеката няма да ви остави без крака и бели дробове, защото е сравнително полегата с многобройни места за отдих. Всъщност тя е дълга 2 км и денивелацията е около 60 метра. Ако ви се струва много, изкачването се случва по стълбички, а гледките са спиращи дъха.

eco-trail

Много е хубаво, че хората, които поддържат мястото си разбират от работата. Пътеката е добре обезопасена с парапети, мостчетата (8 на брой) са по-стъбилни от тези по магистралите :). Според туристическото дружество продължителността на прехода е 2 часа, но според нас е малко повече, понеже няма как да не се спира човек да види красивите гледки на природата.

Водата на реката е кристална, свежа и чиста. На места е толкова прозрачна, че ние се чудехме дали има вода или това е въздух. Мястото може да се посети през всеки един сезон, обаче ние ви препоръчваме есента. Смесицата от красиви, паднали листа и ждрелото на реката е просто зашеметяваща. Маршрутът е обозначен с табелки, като на места има и информационни, от които можете да научите малко повече за Джендема (името на балкана над Калофер).eco-trail

Въпреки предимно сивото ни ежедневие, ние вярваме, че ние хората ще се научим да се радваме и оценяваме малките неща. Българският туризъм има светло бъдеще. Ходете на походи, от личен опит ние ще ви кажем, че това ни прави по-смирени и отговорни. Бъдете щатливи и се обичайте!