• Written by  Николай Кирилов

Мистерии около Зона 51

Зона 51 Зона 51

Един от най-мистериозните обекти в САЩ е Зона 51. За какво е и какво се случва там, са въпроси, на които само американското правителство може да отговори. Теории и конспирации, обаче, за това не липсват и стават все по-популярни.

Какво всъщност е Зона 51?

area 51Това е секретна база на Военновъздушните сили на САЩ, намираща се в пустинята Невада. Съоръжението е строго охранявано и не се позволява дори поглед през огражденията му. Дори сателитните изображения на Google са замазани. Да прелетиш над Зона 51 е напълно незаконно. За секретността отговарят въоръжена охрана, камери, табели, специални съоръжения за отбрана и др.

Базата е създадена през 1955 г., когато се е водела Студената война. Целта е била да се изпитват и разработват самолети за военни нужди, или поне така твърди официалната информация. Интересното е, че съоръженито става публично достояние 58 години след създаването ѝ, а именно през август на 2013 г.

Каква е функцията ѝ?

Официално това е авиобаза, но нещата около Зона 51 подсказват и други неща. Оскъдната информация сочи, че в базата работят около 1500 души. Конспиратори твърдят, че съоръженито не е просто авиобаза, а нещо по-голямо. А именно – съхранение и изучаване на НЛО, тела на извънземни и извънземни оръжия.

НЛО и извънземни

area 51

Мястото е Розуел, годината е 1947 – конспиратори започват да твърдят, че са видяли разбило се НЛО, след което военните го прибират. От правителството твърдят, че това е обикновен балон с горещ въздух, но местните хора не са съгласни с това. С този случай се дава началото на най-разпространената теория за Зона 51.

След години се появява един човек, бивш военен във Военовъздушните сили на САЩ. Името му е Боб Лазар. Той работел именно в Зона 51. Разкрива, че изучавал и поправял НЛО, виждал снимки на извънземни легнали на маса за аутопсия. Лазар допълва, че корабът бил задвижван с неизвестен Елемент 115. Виждал документи, които пряко касаят извънземните и как те участват в събитията на Земята.

Според мнозина, цялостният прогрес на Америка по време на Студената война, както и днес се дължи на помощ от извънземен източник.

Не всички, обаче, подкрепят теорията на Боб Лазар. Американското правителство твърди, че този човек не работил никога за тях. И все пак, повечето хора подкрепят Лазар, други военни споделят, че са работели с него, което ни навежда на мисълта, че американците крият нещо.

Каква е истината, какво се случва в Зона 51, само може да гадаем. Мистериите са много, дали базата е дом на НЛО и извънземни – силно верочтно. Но защо точно извънземни, а не, например, ядрени оръжия или бластерни?