• Written by  Nick-Kirilov

5 най-добри автомобилни технологии от 2021 г.

В наши дни електронната технология, която откривате в автомобил, е почти толкова важна, колкото това, което е под капака. Тези системи са ключови за всичко - от безопасност и сигурност до свързаност и комуникация. И тъй като автомобилите стават по-усъвършенствани, това пряко влияе върху това как взаимодействате с автомобила си.

Събрахме този списък с най -добрите автомобилни технологии, които да търсите, когато купувате нов автомобил. В този списък има функции за безопасност, които, надяваме се, никога няма да използвате, но можете да се утешите, като знаете, че са там. Някои улесняват паркирането, а други поддържат връзка с външния свят. Идеалните технически характеристики ще улеснят живота на пътя, без да причиняват разсейване на водача.

Ето нашия списък с 10-те най-добри автомобилни технологии от 2021 година.

1. Разширени системи за подпомагане на водача

autos 

Няколко автомобилни производители предлагат технология, която може бързо да реагира на опасностите, да намали умората на водача и да улесни живота в движението. Той дори ще паркира колата вместо вас. Тези системи често се предлагат в комплекти, като например Co-Pilot360 на Ford, EyeSight на Subaru и Toyota Safety Sense, но много от тях са и самостоятелни опции.

Потърсете ключови функции, като например:
Адаптивен круиз контрол: Поддържа вашия автомобил със зададена скорост, но забавя или ускорява, за да поддържа безопасно разстояние от колата пред вас.
Предупреждение за напускане на лентата: Предупреждава ви, когато колата ви се движи в друга лента.
Помощ за поддържане на лентата: Използва кормилно управление, за да поддържа колата ви в лентата.
Сигнал за сляпо място: Позволява ви да знаете кога в слепото ви място има кола.
Предупреждение за кръстосано движение: Ако се отдръпвате от място за паркиране или алея, това ще ви уведоми дали има кръстосано движение. Някои системи показват от коя посока идва другата кола.
Асистент за задна спирачка: Ако усети предмет зад колата си, докато прави резервно копие, асистентът за обратна спирачка може

2. Автоматично аварийно спиране

 autos

Когато колата усети, че сблъсък е неизбежен, автоматичното аварийно спиране (AEB) активира спирачките на колата ви, като потенциално избягва или свежда до минимум произшествие. AEB може да реагира по -бързо от човек и може да започне работа преди да натиснете спирачката. Ако спирате и усетите, че трябва да спрете по-рано, AEB може също да спира по-силно от натиска, който прилагате. Въпреки че AEB е част от много усъвършенствани системи за подпомагане на водача, това е съществена система, която може да бъде самостоятелна функция и трябва да се счита за висок приоритет. До 20 производители са се ангажирали да направят AEB стандарт за своите автомобилни линии до 1 септември 2022 г.

3. Свързани мобилни приложения / цифров ключ

 autos

Нашите мобилни телефони са ключова част от живота ни, така че е напълно логично производителите на автомобили да се възползват от възможностите на смартфона. Повечето производители на автомобили предлагат свързани приложения за смартфони, но някои са по -добри от други. Най -модерните позволяват дистанционно заключване и отключване на вратите, проверка на състоянието на нивото на горивото и налягането в гумите и дори дистанционно стартиране на колата - което е особено приятно в студена зимна сутрин. Цифровият ключ има вградени допълнителни мерки за сигурност, които свързват само телефона ви с колата ви.

Не забравяйте да попитате дали има месечна или годишна абонаментна такса за услугата, тъй като тя може да варира от производител на автомобил.

4. Технология за тийнейджърски шофьори

 autos

Докато само една компания в момента предлага пакета от функции за Teen Driver, това е голямо: General Motors. Това означава, че някои автомобили, камиони и джипове Chevrolet, GMC, Buick и Cadillac се предлагат с този пакет. Teen Driver служи като защита за нови шофьори, като успокоява умовете на родителите при предаването на ключодържателя. Системата може да ви уведоми, ако колата се движи с определена скорост, да деактивира звука, ако предпазните колани не се използват, да филтрира изрично съдържание (ако колата ви се предлага със сателитно радио SiriusXM) и може да зададе ограничение на силата на звука система. Има дори карта с отчети, която ще каже на родителите дали системи за безопасност като ABS или предупреждение за сблъсък напред са били задействани, докато детето ви е било зад волана.

5. Предупреждение за изход за защита на велосипедистите

 autos

Карането на колело е постоянно предизвикателство в града. Ездачите трябва да бъдат толкова загрижени за паркираните автомобили, колкото и за движещите се превозни средства. Функция, която помага на ездачите и шофьорите, е предупреждението за излизане. Сигналът използва сензори, гледащи отзад, за откриване на приближаващи се велосипеди и трафик. Това гарантира, че пътникът не отваря вратата на колата точно когато велосипедистът мине.

Системите за предупреждение за излизане работят няколко минути след изключване на двигателя. Ако сензорите видят приближаващ се велосипедист или превозно средство, те предупреждават пътника с поредица от ярки светлини. Най-усъвършенстваните системи ще заключат физически вратата, за да предотвратят отварянето й по пътя на приближаващия се обект.