• Written by  Николай Кирилов

Tesla Roadster 2 Featured

Tesla Roadster Tesla Roadster

Първата Tesla Roadster се произвеждаше от 2008 до 2012 г. За времето си тя беше много бърза, а именно от 0 до 100 км/ч за 3,7 сек. и разполагаше с пробег от почти 400 км. Само 2450 автомобила били произведени, но тази година Tesla пуска второто поколение Roadster.

А сега ето и малко числа. Теслата ще бъде 4х4 с три електро-мотора, както и с 4 места, махащ се стъклен покрив и супер ускорение – от 0 до 100 км/ч за1,9 сек. Илън Мъск споделя, че ще достига скорост от над 400 км и пробег от 1000 км. В допълнение, цената ѝ ще бъде също впечатляваща, като тя ще зепочва от 200000 долара.

Джесика Колдуел, изпълнителен директор на анализа на индустрията в Edmunds.com, отбелязва: „Видях Tesla Roadster, който споделя малко ДНК с Model Three, като статичен дисплей в Art Basel в Швейцария миналия септември. Но оттогава колата изглежда буквално и в преносен смисъл - на бърз път. Тестовите шофьори на Tesla казват, че стойностите на производителността не са теоретични, но всъщност са достигат до там, където каучукът отговаря на пътя.“

tesla roadster

Така че може би колата ще бъде толкова бърза, ако наличните гуми могат да я задържат на пътя. Но съдейки по минали резултати, може да има закъснения преди Roadster да достигне до клиентите. И тъй като батерията е два пъти по-голяма от тази, която се вижда в модела S 100D, времето за зареждане у дома може да бъде доста дълго. Но най-новите V3 Supercharger на Tesla, които трябва да бъдат представени тази година, трябва да са на ниво.

„Роудстърът е престижно превозно средство“, казва Колдуел. Тя добавя, че Tesla ни е накарала да мислим за електрическите автомобили по различен начин - като ориентирани към ефективността, а не просто като бавни еко кутии. „Автомобилът предлага за марката“, казва тя, „но пазарът за автомобили от 200 000 долара е много малък.“

Новият Roadster наистина е повишител на морала за Tesla, тъй като компанията се ориентира в сложни финансови води и ще постигне целта си, просто като бъде най-badass и бърза суперкола в блока.