• Written by  Николай Кирилов

Топ електрически автомобили за 2021

С всяка изминала година електрическите возила настъпват все повече и повече. 2021 ни е приготвила доста иновации при този тип превозни средства. Тази година ел. сегментът ще ни отведе на едно ново ниво. Това ще стане факт, въпреки пандемията, което ще създаде известни трудности за производителите и логистиката. Сега ще разгледаме едни от най-очакваните коли.

Ford Mustang Mach-E

Ford Mustang Mach-E

Ford Mustang – електрически? Да! От Ford ни представят изцяло електрическо SUV. Ford Mustang Mach-E има нещо общо на външен вид с истински Mustang, но по интериора нямат нищо общо. От Ford искат да преборят модела на Tesla Model Y. Още при цента Mach-E води в надпреварата при цената като започва от $44 000, а Теслата е поне $10 000 по-скъпа.

Ford Mustang Mach-E

Това SUV идва с два вида предаване – 4х4 или изцяло задно, което е още един плюс в полза на Ford-a. Освен това имаме избор от различни мощностти като най-силната версия е с 480 к.с. и ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,5 сек. с пробег до 600 км. Ето, че от Mach-E бие Tesla Model Y по почти всички точки. Тук обаче сме длъжни да споменем и някой минус на Ford-a като бавното му зареждане. Той се зарежда до 80% за една нощ. Вие бихте ли си взели Ford Mustang Mach-E? А има ли фенове на марката?

Tesla Roadster

tesla roadster

Най-после ще видим Tesla Roadster по пътищата. Това ще стане факт около април тази година. Новият модел на Tesla ще разполага с 1000 км пробег, с което отчасти оправдава цената си от $200 000. Това ще бъде най-бързият електрически автомобил на планетата като ускорението му е от 0 до 100 км/ч за 1,9 сек! Изпълнителният директор на Tesla, Илън Мъск, залага точно на скоростта при този модел, която достига до 400 км/ч.

tesla roadster

Roadster ще разполага с по един мотор отпред и отзад, което осигурява 4х4 задвижване. Интериорът му е футуристичен и в същото време минималистичен, точно в духа на Tesla. Въпреки че това е спортно купе, разполага с 4 места, като Мъск твърди, че задните две места също са удобни. Освен че покривът му е твърд, той е сваляем, което е задължително за един истински роудстър.

Rivian R1T

Rivian R1T

Rivian е нова комапния, от която не се очакваха скоро автомобили, но след финансовата подкрепа от Amazon, ето и първият им автомобил – изцяло електрически пикап. Той ще разполага с три вида батерии, от които най-мощната ще разполага с пробег над 600 км. Тук идва и „уау“ моментът, R1T ще разполга с 4 мотора, по един за всяко колело! Сборната мощност на моторите е 754 к.с., а ускорението е от 0 до 100км/ч за 3 сек. Цената му започва от $67 500 за модела с малко над 450 км пробег. За нещастие информацията за този модел е все още оскъдна.

GMC Hummer EV

GMC Hummer EV

Какво, електрически Hummer?! От General Motors’ са ни приготвили ел. пикап, който няма да има аналог в света! С цели 1000 к.с. и пробег от над 550 км с едно зареждане, той ускорява за 3 сек. от 0 до 100 км/ч. За това спомагат трите ел. мотора. Hummer EV ще се продава на стартова цена от $80000. Тук обаче ще споменем, че основният му съперник на пазара е Tesla Cybertruck, който се продава на стартова цена от $40000 и определено Теслата ще бъде предпочитана пред Hummer-a, въпреки „странния“ му дизайн.

GMC Hummer EV

Този звяр разполга с „раково движение“, т.е. може да се движи по диагонал. Освен това, покривът му е стъклен и сваляем, което допринася за доброто off-road изживяване. А, какво е пикап без регулируемо окачване? От GMC твърдят, че окачването ще е здраво и надеждно, имайки предвид тежестта на Hummer-a заради батериите.

Mercedes-Benz EQA 250

Mercedes-Benz EQA 250

А сега нека разгледаме и един Mercedes и то не какъв да е, а изцяло електрически. От немския бранд имаха концепция за подобен автомбил, която беше уникална. Но, серийният Mercedes-Benz EQA е още по-интересен. Това ще бъде компактно SUV, което обаче няма да може да излиза извън пътя. Екстериорът е красив и семпъл, а интериорът е луксозен и минималистичен, точно в духа на марката.

Mercedes-Benz EQA 250

От бранда ни разочароват със само 190 к.с., ускорение от 0 до 100 км/ч за 8,9 сек. и пробег около 450 км. Освен това максималната му скорост е 160 км/ч и едно пълно зареждане в домашни условия се случва за цели 6 часа, но на станция за бързо зареждане – за 30 мин. Това малко кросоувърче ще се продава на цена от 40 000 евро.

Nissan Ariya

Nissan Ariya

Отново SUV? Това е така, защото както е известно SUV сегментът расте и това е така и при електрическите автомобили. При Ariya, от Nissan ни дават възможност да избираме от няколко версии, както и от различно предаване – предно, задно или 4х4. При най-върховата версия, Ariya ще разполага с 394 к.с., ще ускорява до 100 км/ч за 5,1 секунди и ще е с пробег от 400 км.

Nissan Ariya

Спокойно, за тези които не са фенове на високите скоростти има, при по-слабите версии, пробегът се увеличава до 500 км. Автомобилът ще разполага с три режима на работа - стандартен, спортен и еко, което ще позволи това бижу да пасне на всеки един автомобилист. Тук трябва да добавим, че освен екстериора и интериора са извадени от някой научно-фантастичен филм. Цената на Nissan Ariya ще започва от 47 000 долара.

Audi e-tron GT

Audi e-tron GT

Най-после от Audi да ни представят изцяло електрически автомобил. От Volkswagen Group казват, че e-tron GT ще бъде по-бързият брат на Porshe Taycan. Аудито, обаче, ще бъде 1 сек. по-бърз, както следва от 0 до 100 км/ч за 3,5 сек.

Audi e-tron GT

Два мотора ще задвижват тази кола, което ни предоставя задвижване 4х4 и 590 к.с. Цената ще стартира от 100 000 долара. Пробегът е 400 км, което е неоправдано за тази висока цена. Въпреки това, от Audi могат да се похвалят с бързо зареждане, а именно до 80% за 20 мин. на станции за бързо зареждане. При този автомобил определено ще срещнете лукс, качествени материали и премиум усещане, какво друго от марката.

BMW I4

BMW I4

От BMW излизат с ново изцяло електрически седан, който е направен да бори автомобили като Tesla Model 3 и Audi e-tron GT. Цената на I4 е най-голямото предимство на модела, а тя стартира от 50 000 долара, която е чувствително по-ниска от тази на конкуренцията му. Това BMW идва с пробег от 600 км с едно зареждане.

BMW I4

Голямо разочарование за феновете на бранда е само единия ел. мотор, но за сметка на това, той разполага с 530 к.с. На хартия ускорява от 0 до 100 км/ч за 4 сек. Зареждането до 80% на станция за бързо зареждане е за 35 мин., което е голям плюс в полза на I4. Имайки предвид всичко това, BMW I4 ще бъде ще бъде напълно конкурнтно-способен сред конкурентите си в електрическия сегмент.

Related items