• Written by  Николай Кирилов

Някои интересни автомобилни факта, които най-вероятно не знаете Featured

Всеки един човек по света е свързан с автомобилите по един или друг начин. От както има коли, светът се развива много по-бързо, до такава степен, че не можем да си представим планетата без автомобилите.

Всеки от нас знае по нещичко за колите. Нещо за миналото, настоящето, а някои хора знаят неща и от бъдещето. Но има и доста интересни факти, които не са толкова известни.

Точно, за да разнообразим ежедневието си подбрахме няколко забавни автомобилни факта:

Всяка година се произвеждат над 60 милиона коли! Това означава над 165 хил. Автомобили на ден, над 6875 на всеки час и по над 115 на минута. С други думи по повече от 2 коли на секунда!

 Производство на автомобили

От миналата година, вече има автомобил в орбитата на Земята. Илън Мъск изстреля свой автомобил, заедно с космонавт (чучело) в Космоса и сега той се „рее“ около Земята. Кой знае, някой ден може да стигне и до Луната.

Чудели ли сте се кога е била наложена първата глоба за повишена скорост? Ние знаем и сега ще ви разскажем малко за нея. Глобата била връчена на г-н Оултър Арнолд в Англия, защото той се движел с почти 13 км/ч, докато допустимата скорост била 3,2 км/ч. Глобата била на стойност ¼ паунд!

 Първата глоба

Първото ПТП. Случило се през 1891 в САЩ. Водачат карал своя автомобил, който бил с едноцилиндров двигател, когато се блъснал в дървен кол. Водачът загубил контрол и се блъснал в конюшни.

Най-големият пробег в света. Автомобилът е Volvo 1800S от 1966 година, а пробегът е 4 828 032 км. Собственика навъртал над 120 000 км годишно, обикаляйки по изложения. В интервю, собственикът споделя, че маслото на двигателя го е сменял на всеки 4 500 км, а на трансмисията на всеки 40 000 км.